Reserveer je tickets snel en eenvoudig online via onze webshop! Meer info

Wat is padel?

Padel is een racketsport die je het best kan vergelijken met een combinatie tussen tennis en squash. Je speelt het op een veld dat lijkt op een tennisveld, maar dan kleiner. Het veld is volledig omgeven door glazen wanden, die deel uitmaken van het spel. Je speelt padel in dubbelspel, twee teams van twee personen. 

Wat heb je nodig?

  • Een padelracket. Heb je zelf geen rackets? Dan kan je deze bij ons huren aan de padelkiosk naast de terreinen.
  • Sportschoenen. Dit hoeven geen specifieke padelschoenen te zijn. Met een gewoon paar sportschoenen zit je in het begin van jouw padelcarrière zeker veilig.
  • Padelballen. Ze mogen dan wel hard lijken op tennisballen, ze zijn toch niet helemaal hetzelfde. In padelballen ligt de druk lager wat zorgt dat ze minder hoog opspringen dan een tennisbal. Padelballen zijn over het algemeen een beetje kleiner. Heb je geen padelballen? Dan kan je een tube van drie ballen aankopen aan de padelkiosk.

Wat zijn de spelregels van padel?

Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenspelers gespeeld worden. Tijdens de balwisseling moet de bal eerst op de grond botsen voor hij één van de wanden mag raken, anders is de bal buiten en is het punt voor de tegenspelers. Spelers mogen tijdens de balwisseling de bal vóór of na de bots spelen. Na de bots mag de bal eerst om het even welke wand raken alvorens hij wordt teruggespeeld. De speler mag ook met behulp van de wand (niet de metalen structuur) de bal terugspelen naar de andere speelhelft.  


Wat zijn de spelregels van padel?

Hoe begin je aan padel?

Bij padel wordt de bal in het spel gebracht door een onderhandse opslag. Je staat achter de witte opslaglijn en dient de bal achter deze lijn te laten botsen. Vervolgens raak je de bal onder heuphoogte en sla je de bal schuin naar het opslagvak aan de overkant. Bij 0-0 staat de persoon die gaat opslagen rechts en speelt de bal naar het linker opslagvak. Het volgende punt wordt van links naar rechts gespeeld etc. 

Een correcte opslag botst in het juiste vak. De bal mag na de bots tegen het glas komen, maar niet tegen het metalen raster. Een speler heeft telkens recht op twee opslagen. Een speler serveert een heel spel lang. Na elk spel wordt er doorgeschoven van opslag. Na vier spelletjes zou elke speler aan de beurt gekomen moeten zijn met de opslag.

Hoe begin je aan padel?

Leer padellen bij LAGO CLUB Grimbergen

Padelinitiatie

Heb je nog nooit padel gespeeld en wil je graag de hype ontdekken? Schrijf je dan in voor 1,5u padelplezier. Tijdens een padelinitiatie krijg je een kennismaking met de sport die je niet snel zal vergeten. Vraag die ene vriend of vriendin met wie je al zo lang eens ging afspreken en beleef samen een leuke avond.

Padellessen

Heb je de smaak te pakken gekregen en zou je graag technisch en tactisch verbeteren? Dan is onze lentelessenreeks helemaal jouw ding. Acht weken lang train je een uurtje in de week aan jouw slagen en inzicht. Zo ben jij helemaal klaar voor een zomer vol speelplezier. 

Hoe moet je tellen bij padel?

De puntentelling gebeurt net op dezelfde manier als bij tennis. Het eerste punt is 15, het tweede is 30, het derde is 40 en het vierde is het spel. Er wordt vaak met twee punten verschil gespeeld. Wanneer het 40-40 staat, moet je dus twee punten na elkaar maken. Maak je het eerste punt, dan is het voordeel voor jouw team. Maak je het tweede punt, dan is het spel. Maak je het tweede punt niet, dan ga je terug naar een stand van 40-40. Je kan echter ook gebruik maken van 'The golden point'. Dit wil eenvoudigweg zeggen dat het na een stand van 40-40, altijd spel zal zijn voor het team dat het punt maakt.

Hoe win ik een padelmatch?

Wil je een volledige match spelen? Dan speel je twee sets van 6 winnende spelletjes. Staat het 5-5 in spelletjes, dan speel je tot 7. Staat het 6-6, dan speel je een tie-break. Tijdens een tie-break tel je op een normale manier. Het team dat het eerst 7 haalt (mits 2 punten verschil), wint de set. Staat het na twee sets 1-1, dan speel je een super tie-break. Dit is een tie-break tot 10 i.p.v. tot 7.
Wil je een kortere variant spelen? Dan speel je om ter eerst naar 9 winnende spelletjes. Staat het 8-8, dan speel je een beslissende tie-break.

Wil je graag een match spelen? Boek dan snel een terrein en daag jouw vrienden of familie uit!

Wat voor kleding draag ik?

Er zijn geen strikte voorschriften wanneer het op padelkledij aankomt. Het belangrijkste is dat je vrij kan bewegen in jouw kleren. Loop jij naar elke bal? Dan is het goed om een sportstof aan te doen. Kledij bestaande uit dri-fit materiaal zorgt er voor dat jouw zweet sneller wordt afgedreven. Een broek of rok met zakken is ook handig om jouw padelballen in weg te steken.

Speel je af en toe padel, dan volstaan gewone sportschoenen. Speel je op regelmatige basis, dan is de aankoop van een paar padelschoenen zeker de investering waard. Zo beperk je de kans op blessures.

Meer vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Wat voor kleding draag ik?

Padel, een sport voor elk niveau.

Of je nu een volledige beginner bent of al tonnen ervaring hebt, padel spelen is leuk op elk niveau. Ga je nog naar de lagere school? Of weet je stiekem niet meer in welk jaar je naar de lagere school ging? Maakt helemaal niet uit! Padel kan je op elke leeftijd leren.

Playtomic bepaalt jouw niveau

Wanneer je een profiel aanmaakt op Playtomic (onze partner voor de terreinreservaties), moet je een korte vragenlijst beantwoorden. Aan de hand van jouw antwoorden geeft Playtomic jou een startniveau. Jouw niveau kan stijgen en dalen afhankelijk van de resultaten die je in de app plaatst na het spelen van een wedstrijdje.

Playtomic maakt gebruik van een schaal die van 0 tot 7 loopt. Ben je een absolute beginner, dan heb je niveau 0. Ben je een professionele padelspeler, dan heb je niveau 7. Wil je graag meer te weten komen over dit puntensysteem? Download dan volgend bestand.

Padel is er voor jong en oud

Padellen, is dat niet moeilijk? Helemaal niet! Padel heeft zijn populariteit net te danken aan zijn toegankelijkheid. Laat je niet afschrikken door de moeilijkheid van sommige andere racketsporten. Padel is veel makkelijker dan tennis of squash. Je kan dus perfect nog op latere leeftijd de kneepjes van het vak leren. Interesse in padellessen? Bekijk dan zeker ons aanbod.